Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce ubijamy jajka przez ok. 5 minut. Następnie do jajek dodajemy stopniowo cukier i skórkę otartą z cytryny, ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do małego rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy aż masło się roztopi. Nie wolno zagotować mleka! Odstawiamy aż lekko przestygnie i wlewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy naszą babkę.
Po wierzchu posypujemy migdałami w płatkach, układamy czekoladowe jajka. Możemy też posypać otartą skórką z cytryny.