Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone w sosie pomidorowym

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

nogi z kurczaka 6 szt
olej do smażenia

SOS POMIDOROWY

olej rzepakowy 6 łyżek
cebule 2 szt
przecier pomidorowy 2 szkl
śmietana kremowa 30% 1/4 szkl
oregano 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
szczypiorek

MARYNATA

olej rzepakowy 6 łyżek
miód prawdziwy 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
sól 11/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny.
Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.
Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim.
Krok 1 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto
2
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić.
Krok 2 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto
3
Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę dusić, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso.
Krok 3 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin.
Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki.
Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Krok 4 - Udka pieczone w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 23.03.2016 09:51
apetycznie wygląda
gosia56 23.03.2016 09:51
na pewno pyszne;)
Wacław 23.03.2016 09:27
pysznie przyrządzone :-)
Małgorzata Pin 23.03.2016 08:41
Wielka uczta, pyszności.
kd045 23.03.2016 07:43
Bardzo fajny pomysł na obiad
Beatris 22.03.2016 22:16
Pyszne mięsko na obiad:)
Damiano
Damiano 22.03.2016 21:47
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak