Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kapustą i mięsem
Dosypać resztę mąki i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia (najlepiej w szklanej misce pod przykryciem).
Kapustę ugotować do miękkości... gdyby była bardzo kwaśna wodę odlać przynajmniej dwa razy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.Mięso, najlepiej wołowinę z rosołu zmielić w maszynce. Kapustę posiekać i wymieszać z mięsem, dodać podsmażoną na oleju cebulkę. Doprawić kminkiem, solą oraz pieprzem. Przemieszać dokładnie farsz.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko i powycinać dużym naczyniem okrągłe koła. Na każdym nakładać farsz i sklejać. Smarować z wierzchu żółtkiem i piec w temperaturze od 160 stopni przez ok pół godziny. Podawać solo lub do barszczu. Smacznego