Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z kapustą i mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mleko ciepłe 200 ml
olej rzepakowy 4 łyżki
drożdże 40 g
cukier 1 szczypta
sól do smaku
żółtko jajek 1 szt

farsz

kapusta kiszona 30 dkg
mięso gotowane 40 dkg
cebula 2 szt
sól do smaku
olej do smażenia
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

forma

tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kapustą i mięsem

Drożdże rozrobić w mleku z cukrem i solą a następnie wlać do dużego naczynia. Dodać parę łyżek mąki, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Dosypać resztę mąki i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia (najlepiej w szklanej misce pod przykryciem).
Kapustę ugotować do miękkości... gdyby była bardzo kwaśna wodę odlać przynajmniej dwa razy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.Mięso, najlepiej wołowinę z rosołu zmielić w maszynce. Kapustę posiekać i wymieszać z mięsem, dodać podsmażoną na oleju cebulkę. Doprawić kminkiem, solą oraz pieprzem. Przemieszać dokładnie farsz.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko i powycinać dużym naczyniem okrągłe koła. Na każdym nakładać farsz i sklejać. Smarować z wierzchu żółtkiem i piec w temperaturze od 160 stopni przez ok pół godziny. Podawać solo lub do barszczu. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.03.2016 13:57
uwielbiam takie pierogi
MAR3STA 29.03.2016 19:16
Dla mnie super danie
Jagódka77 28.03.2016 20:03
wspaniale się prezentują
jasiek 22.03.2016 18:01
idealne do barszczyku
adelajda 22.03.2016 15:51
Wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak