Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Shrek''

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa półtorej szklanki
olej 10 łyżek
woda ciepła 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Masa z soku

sok zielony 900 ml
budyń waniliowy 3 sztuki

Masa śmietankowa

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder do smaku
galaretka agrestowa 1 sztuka

Dodatkowo

delicje około 30 dag
galaretka agrestowa 2 sztuki

Porada

Do masy sok użyłam typu ,,Pysio''

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Shrek''


1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę, ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy.
2. W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy do lodówki.
4. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
5. Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.03.2016 20:04
Dziękuję:)
gusia1000 22.03.2016 00:15
Dobre ciasto.
Babeczka35 21.03.2016 19:56
Dziękuję:)
Janina 21.03.2016 16:23
Ciasto super;)
Bernadeta1 21.03.2016 16:03
robię podobne , bardzo smaczne
Babeczka35 21.03.2016 08:08
Dziękuję i polecam zrobić:)
Madzai 20.03.2016 21:36
Bardzo dobre te ciacho :)
gosia1988 20.03.2016 20:52
Bardzo lubię takie ciasto
Wiktoria29 20.03.2016 20:36
znam ten przepis chociaż jeszcze sama nie robiłam
Aleksandra/Olcia 20.03.2016 19:42
to ciasto zawsze wychodzi pyszne
Motorek 20.03.2016 18:45
bardzo dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak