Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszonka deserowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier puder 10 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 6 szt/ugotowane
wiórki kokosowe 10 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonka deserowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Krok 1 - Kruszonka deserowa foto
2
Całość dokładnie zmiksować, połączyć z przyprawą do piernika i przełożyć do przygotowanej foremki.
Krok 2 - Kruszonka deserowa foto
3
Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - Kruszonka deserowa foto
4
Po upieczeniu i przestudzeniu pokruszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Używać do zimnych deserów, możemy również używać do spodów pod mrożony sernik (tylko wtedy należy dodatkowo kruszonkę wymieszać z miękkim masłem)
Krok 4 - Kruszonka deserowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 21.03.2016 18:13
Dobry pomysł, ale te zzieleniałe żółtka... krócej gotować jajeczka.
Kuchenka 21.03.2016 12:02
świetna! koniecznie wypróbuję na święta
Habibi 21.03.2016 09:53
Moja Babcia i Mama robiły kruche ciasto na żółtkach gotowanych i jest u nas bardzo lubiane. Do lodów i deserów często kruszyliśmy takie ciasteczka - więc w sumie, jak twoja kruszonka ;)
Mniam 21.03.2016 06:56
Ciekawy przepis i te gotowane żółtka intrygujące :)
anka1988 20.03.2016 18:27
ciekawa kruszonka, pierwszy raz z taką sie spotykam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak