Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cukinia 2
masło 10 g
ser kozi w osłonce pleśniowej 250 g
pomidory suszone Smak kilka
oliwki czarne kilka
orzechy włoskie 100 g
olej rzepakowy
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
oregano do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Ciasto biszkoptowe

jajko 4
mleko 150 ml
mąka pszenna 160 g

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23

Kroki postępowania

1
Cukinię kroimy w grube plastry, wydrążamy środek łyżeczką do wykrawania kulek. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy rozmaryn. Gdy rozmaryn zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy do niego wydrążone plastry cukinii. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia przyprawiamy do smaku oregano.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23 foto
2
Podsmażoną cukinię przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Ser kozi kroimy w cienkie plastry zaraz po wyjęciu z lodówki. Układamy plastry sera na cukinii. Całość solimy i posypujemy kolorowym pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23 foto
3
Ciasto biszkoptowe: 4 białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W trakcie ubijania białek dodajemy pojedynczo 4 żółtka. Następnie mieszając ubite jajka za pomocą rózgi, powoli wlewamy mleko, odrobinę oleju i przesianą mąkę.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23 foto
4
Na cukinię i ser kładziemy plasterki masła i całość zalewamy ciastem. Wierzch posypujemy kilkoma pokrojonymi suszonymi pomidorami, kilkoma czarnymi oliwkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23 foto
5
Podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kim.kist
kim.kist 02.11.2016 12:59
niezbyt dobre wyszło:(
eletta
eletta 15.04.2016 19:47
A może zamiast biszkoptem zalać śmietaną rozbełtaną z jajami
Doradca Smaku 15.04.2016 13:35
@ ŻEBROWSKA MARZENA, dziękujemy za cenną opinię. Myślimy, że ciekawą propozycją będzie skorzystanie z Dipu czosnkowego lub innego ulubionego przez Panią. Jeśli lubi Pani dipy :)
Goya 12.04.2016 22:45
nie jadłam jeszcze takiej zapiekanki
ŻEBROWSKA MARZENA 12.04.2016 20:34
Zrobiłam bo lubię cukinię i ser kozi .Wyglądała apetycznie ale smakowała tak sobie.Dla mnie za słucha ,przydał by się dobry sos !!!
BOSS75
BOSS75 10.04.2016 23:43
pyszne mniam mniam
Monika-twin 07.04.2016 23:12
Rewelacyjny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak