Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22

4.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doradca Smaku Andrzej Polan w dzisiejszym odcinku przygotował placki ziemniaczane, czyli doskonale znane danie, ale w zupełnie innej odsłonie. Tym razem śmietana czy cukier, które stanowią dodatek do placków zostały zastąpione chrzanem tartym oraz kawałkami wędzonej ryby. Koniecznie zobaczcie cały przepis! 

Składniki:

ziemniaki 3-4 sztuki
jajko 1 sztuka
korzeń chrzanu 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
koperek pęczek
natka pietruszki pęczek
szczypiorek pęczek
cząber do smaku smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku smaku
ryba wędzona 1 sztuka
chrzan żurawinowy do dekoracji
śmietana 18 proc 200 ml
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22

Placki ziemniaczane to klasyk w polskiej kuchni! Jedni uwielbiają jeść je posypane cukrem, inni śmietaną, ale czy próbowaliście tych z dodatkiem chrzanu żurawinowego i wędzonej ryby? Zapewne nie! Doradca Smaku Andrzej Polan, przygotował swoją propozycję placków ziemniaczanych, które oprócz ziemniaków w swoim farszu zawierają starty korzeń chrzanu dla podkreślenia chrzanowego i lekko ostrego smaku.

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Odlewamy nadmiar płynu, a pozostałą skrobię dodajemy z powrotem do ziemniaków. Następnie dodajemy 1 jajko, starty korzeń chrzanu, 1 łyżkę mąki, posiekany koperek, natkę i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku cząbrem, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać łyżkę mąki pszennej na koniec i wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta smażymy z dwóch stron nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
2
Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
3
Obieramy wędzoną rybę (może to być makrela, łosoś, pstrąg, itp.).
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
4
Placki wykładamy na talerz, następnie na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu z żurawiną oraz porcję wędzonej ryby. Wszystko polewamy delikatnie śmietaną. Możemy udekorować koperkiem i olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto

Doradca Smaku Andrzej Polan to niekwestionowany mistrz smakowych połączeń, dlatego przepis na placki ziemniaczane według niego musza być pyszne! Więcej ciekawych przepisów na ciekawe propozycje obiadowe znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. Sprawdź kilka z nich:

PLACKI WĘGIERSKIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 07.04.2016 10:24
muszę takie zrobić pewno są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak