Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana z boczkiem Zewy
Kroki postępowania
Jelita namoczyć w ciepłej wodzie i zmieniać kilka razy wodę.
Potem zalać znowu ciepłą wodą i odstawić na pół godziny.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, zlać wytworzony tłuszcz.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub w robocie razem z cebulą.
Starte ziemniaki przełożyć do miski, dodać boczek, mąkę oraz sól i pieprz i wymieszać masę.
Powinna być dość gęsta ale nie za rzadka.
Każdy kawałek nadziać na końcówkę do kiełbas założoną do maszynki do mięsa, zostawić trochę luźno i związać dobrze koniec nićmi wędliniarskimi lub szpagatem.
Nadziewać jelita do 2/3 grubości i drugi koniec zawiązać ( jeśli damy za dużo nadzienia jelita popękają i wszystko wyleci ), można oba końce też połączyć.
Gdy woda osiągnie temperaturę włożyć delikatnie kiszki i parzyć przez półtorej godziny cały czas pilnując aby woda nie przekroczyła 90 stopni ( dobrze mieć termometr kuchenny ).
Można je zapiec w piekarniku lub tak jak u mnie podsmażyć na patelni na smalcu najpierw z jednej strony
Podawać gorące.