Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki ze szpinakiem i krupczatką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
woda ciepła 150 ml
mąka pszenna 5 łyżek

Ciasto

mąka pszenna 350 g
mąka krupczatka 150 g
szpinak mrożony 200 g
masło 82% 100 g , roztopione

Porada

Bułki drugiego dnia zachowują świeżość a najlepiej smakują z masłem , plastrem sera żółtego i ulubionym zielonym akcentem np. rukolą.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ze szpinakiem i krupczatką

Zaczyn:Do miski wsypujemy drożdże ,sól oraz cukier , zalewamy wodą , mieszamy.
Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia się składników ( zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany ewentualnie dodajemy mąki)
odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-20 min do wyrośnięcia.

Ciasto:Szpinak rozmrażamy , odsączamy z powstałego płynu.
Mąki mieszamy razem , dodajemy szpinak , masło i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy dłońmi gładkie ,elastyczne ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1 godz. do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie wyrabiamy , formujemy owalne bułki wielkości dłoni ( u mnie wyszło 7 ) , na każdej ostrym nożem robimy przedziałek.
Odstawiamy na 20-30 min do podrośnięcia.

Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 05.04.2016 08:36
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
Małgorzata92 05.04.2016 08:18
Fajnie że ze szpinakiem zawsze urozmaicenie :)
IZABELA29 05.04.2016 08:11
U mnie 7 to mało ha ha trzeba by robic podwójną porcje :)
Czyki 05.04.2016 08:00
Znakomite bułeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak