Przepis i sposób przygotowania na: Bułki ze szpinakiem i krupczatką
Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia się składników ( zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany ewentualnie dodajemy mąki)
odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-20 min do wyrośnięcia.
Ciasto:Szpinak rozmrażamy , odsączamy z powstałego płynu.
Mąki mieszamy razem , dodajemy szpinak , masło i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy dłońmi gładkie ,elastyczne ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1 godz. do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie wyrabiamy , formujemy owalne bułki wielkości dłoni ( u mnie wyszło 7 ) , na każdej ostrym nożem robimy przedziałek.
Odstawiamy na 20-30 min do podrośnięcia.
Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.