Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

sok z pomarańczy 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1/2 łyżeczki

Lista składników

schab bez kości 1 kg
jabłka 2 sztuki
gruszki 2 sztuki
wino czerwone 1/2 szklanki
rozmaryn świeży kilka gałązek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie

Kroki postępowania

1
Sok z pomarańczy wyciskam, dodaję oliwę, posiekany czosnek oraz przyprawy i zioła - mieszam ze sobą, nacieram mięso i pozostawiam w takiej marynacie na noc w lodówce.
Krok 1 - Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie foto
2
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam schab i obsmażam go z każdej strony na złoty kolor.
Krok 2 - Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie foto
3
Przekładam schab do naczynia żaroodpornego wraz ze wszystkimi dobrodziejstwami z patelni oraz resztą marynaty, dodaję część wina oraz rozmaryn. Piekę mięso pod przykryciem ok. 40 min. od czasu do czasu polewając je sosem.
Krok 3 - Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie foto
4
W tym czasie kroję w większą kostkę jabłka oraz gruszki, dolewam resztę wina oraz dodaję szczyptę ziół prowansalskich - wszystko mieszam.
Krok 4 - Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie foto
5
Dodaję wszystko do schabu i piekę razem do miękkości mięsa. Po upieczeniu część owoców blenduję z kilkoma łyżkami sosu i polewam mięso, resztę pozostawiam do dekoracji.
Krok 5 - Schab na gorąco w jabłkach, gruszkach i winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.07.2016 21:08
bardzo smacznie wygląda
IZABELA29 02.07.2016 14:17
Pewnie pyszny
Renata9 04.04.2016 21:50
Rewelacyjne mięsko :-)
Marta1986 04.04.2016 21:29
bardzo smaczne
bertpvd 04.04.2016 21:00
świetny przepis
IKrakowianka 04.04.2016 20:56
wygląda smakowicie
Wiktoria29 04.04.2016 20:47
pyszne mięsko
Konczi 04.04.2016 20:22
uwielbiam takie mięsko - pycha !
Pani Domu 04.04.2016 20:05
wspaniały schab
Beatris 04.04.2016 19:43
Bardzo apetycznie przygotowane mięsko:)
wyattearp 04.04.2016 19:37
smacznie wygląda
Lis 04.04.2016 18:29
Bardzo apetycznie:)
Renataj 04.04.2016 18:28
Pyszny schabik:)
benka 04.04.2016 18:08
Wykwintne :)
cukiereczek 04.04.2016 17:34
no no brzmi smacznie
sezamek 04.04.2016 17:00
Pysznie i smacznie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.04.2016 16:59
Wygląda smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak