Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety z halibuta 8 x 80 g
ziemniaki ugotowane 8 sztuk
olej rzepakowy łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Marynata

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

Sos

olej rzepakowy 4 łyżki
masło 2 łyżki
cebula 3 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
śmietana kremówka 1 l
chrzan tarty 1 słoik
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
2
Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Halibuta obtaczamy w marynacie halibuta (przed marynowaniem możemy namoczyć rybę w mleku) i odstawiamy na chwilę.
Krok 2 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
3
Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku szatkujemy. Cebulę i czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła. Doprawiamy do smaku solą morską, białym pieprzem i papryką słodką. Wlewamy wino oraz śmietanę. Po chwili dodajemy 2 łyżki chrzanu tartego.
Krok 3 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
4
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety halibuta (najpierw od strony skóry). Smażymy kilka minut z każdej strony. W trakcie smażenia możemy dodać odrobinę masła do smaku.
Krok 4 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
5
Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę przygotowanego sosu. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posypujemy gałką muszkatołową i zalewamy pozostałą częścią sosu. Na ziemniakach układamy halibuta. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
Krok 5 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto
6
Halibuta wraz z ziemniaczkami przekładamy na talerze i polewamy sosem chrzanowym. Danie możemy udekorować natką pietruszki.
Krok 6 - Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 01.04.2016 21:02
Super , muszę spróbować :)
Edita 01.04.2016 19:16
pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak