Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
kapusta kiszona 40 dag
ziemniaki 70 dag
jabłko 1 szt
ser żółty 15 dag
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło 3 łyżki
olej 2 łyżki
mleko 0,3 szklanki
Czosnek suszony Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z soku ale sok zachowujemy /możemy lekko trochę poszatkować/. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy ok. 10-15 min od czasu do czasu mieszając i podlewając małymi porcjami soku z kapusty a jeśli kapusta jest bardzo kwaśna wody.
Krok 1 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
2
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego dnie układamy kapustę. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i każdą część kroimy jeszcze na trzy plastry.Cząstki jabłka rozkładamy na kapuście kiszonej.
Krok 2 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
3
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i podsmażamy na nim mięso mielone. Doprawiamy je solą, pieprzem, papryką /ostrą i słodką/, czosnkiem granulowanym i dodajemy koncentrat.
Krok 3 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
4
Podsmażone mięso mielone przekładamy na kapustę kiszoną.
Krok 4 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
5
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, wlewamy mleko, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Masą ziemniaczaną przykrywamy mięso mielone.
Krok 5 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
6
W rondelku roztapiamy pozostałe masło, dodajemy bułkę tartą, lekko zrumieniamy i przekładamy na masę ziemniaczaną. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Krok 6 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i zapiekamy ok. 45 min.
Krok 7 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak