Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z pęczakiem i śmietaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa
warzywa mrożone 200 gram, mieszanka
ziemniaki 2 sztuki
marchewka
pietruszka
seler
szalotka
kasza pęczak 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Majeranek suszony Prymat
pieprz
sól do smaku
koperek
śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z pęczakiem i śmietaną

Porcję zalać 1.5 l wody dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować na wolnym ogniu. Mięso wyjąć, oddzielić od kości a wywar przecedzić.
Do wywaru dodać pokrojone: ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Dodać kaszę, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. U mnie były własne mrożone, ale może być mieszanka warzyw ze sklepu. Jeżeli lubimy mniej gęstą zupę, można dodać więcej wody.
Śmietanę wymieszać z nie wielką ilością zupy i wlać do reszty. Zagotować i przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.03.2016 19:53
Apetyczna zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak