Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lopatka z kaszą pęczak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 400 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1/2 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
mąka 2 lyżki
woda 1/4 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/4 łyżeczki
kasza pęczak 100 g
woda 750 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lopatka z kaszą pęczak

Kroki postępowania

1
Mięso umyć ,osuszyć i pokroić w plastry ,lekko rozbić
Krok 1 - Lopatka z kaszą pęczak foto
2
Cebulę obrać i pokroić w kostkę ,dodać tłuszcz , ziele angielskie , liść laurowy i czosnek pokrojony , podsmażyć .
Krok 2 - Lopatka z kaszą pęczak foto
3
Włożyć mięso i podsmażyć z obu stron.
Krok 3 - Lopatka z kaszą pęczak foto
4
Kaszę ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Krok 4 - Lopatka z kaszą pęczak foto
5
Dolać wody lub bulionu, soli, przyprawy do wieprzowiny, dusić do miękkości mięsa
Krok 5 - Lopatka z kaszą pęczak foto
6
Przyprawić pieprzem i papryką mieloną słodką , wsypać kucharek, zioła.
Krok 6 - Lopatka z kaszą pęczak foto
7
Wymieszać zagęścić mąką wymieszaną z wodą ,doprawić do smaku i zagotować .Podawać z ugotowaną kaszą pęczak .
Krok 7 - Lopatka z kaszą pęczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.04.2016 11:44
lubię dania z kaszą
w mojej kuchni 05.03.2016 12:12
pyszne jedzonko do zjedzenia
pestka 05.03.2016 09:23
smaczny obiad
agi0911 04.03.2016 21:24
smakowite mięsko z kaszą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak