Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w cieście

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 75 g
jajko 1
śmietana 18 proc 50 ml gęsta
olej rzepakowy 1 łyżka
sól szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
koperek posiekany
olej do smażenia

Nadzienie

filety śledziowe 2 szt solone
ogórek konserwowy Smak 1 duży

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w cieście

Kroki postępowania

1
Filety solone chwilę moczymy w zimnej wodzie,osuszamy.
Ogórek obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na dość cienkie plasterki.
Filety rozłożyć , nałożyć plasterki korniszonów, każdy oddzielnie zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.
Krok 1 - Śledzie w cieście foto
2
Przygotować ciasto : jajko rozbić , oddzielając żółtko od białka.
Żółtko wymieszać z olejem, dodać połowę mąki, sól, pieprz i śmietanę.
Natomiast białko ubić na sztywną pianę.
Do żółtka dodać resztę mąki z koperkiem i 1/3 ubitych białek. Wymieszać robotem na najniższych obrotach .
Dodać pozostałe białka i wymieszać łyżką.
Krok 2 - Śledzie w cieście foto
3
Rozgrzać tłuszcz ( saganku , frytkownicy), zrolowane filety śledziowe obtoczyć dokładnie w cieście. Wypełniamy wszystkie otworki.
Krok 3 - Śledzie w cieście foto
4
Smażymy ze wszystkich stron, najpierw na większym ogniu potem zmniejszamy ogień , aby doszło ciasto w środku. Tak ok. 10-15 minut.
Krok 4 - Śledzie w cieście foto
5
Obracamy szczypcami i wyjmujemy na papierowy ręcznik , by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wykałaczki bardzo łatwo się wyjmują.
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Krok 5 - Śledzie w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.03.2016 21:54
smaki mojej żony :-)
RenataZ-et 05.03.2016 17:22
ciekawa propozycja
Pani Domu 05.03.2016 15:47
ciekawy pomysł
halina17 05.03.2016 10:46
Dobry pomysł.
Róża1 05.03.2016 10:39
bardzo ciekawy pomysł !!!!!!!!!
Edita 05.03.2016 10:15
fajne sledzie
pestka 05.03.2016 09:25
ciekawa propozycja
IZABELA29 05.03.2016 09:06
fajne i takie inne
ilka01 05.03.2016 08:48
super pomysł
Agnieszka-87-25 05.03.2016 07:30
bardzo fajne
Łukasz15 05.03.2016 06:47
ciekawy przepis
Franciszek 05.03.2016 01:10
ciekawy pomysł
agnieszka214 04.03.2016 20:21
Smakowity pomysł
sliwka 04.03.2016 20:16
Ciekawa jestem smaku?;)))
Stenka 04.03.2016 20:15
ciekawa propozycja, nigdy czegoś takiego nie jadłam
ben-ka 04.03.2016 19:57
Bardzo ciekawy pomysł !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak