Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 8x80 g
masło 2 łyżki
boczek wędzony 100 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
fasola biała 400 g
pomidorki koktajlowe 8 szt.
pomidory suszone Smak 5 szt.
tymianek szczypta
natka pietruszki 1/2 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Marynata

olej rzepakowy 1/2 szklanki
olej z suszonych pomidorów łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5

Kroki postępowania

1
Marynata: Do miski wlewamy olej rzepakowy, odrobinę oleju z suszonych pomidorów, musztardę oraz Pieprz cytrynowy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy filety z dorsza.
Krok 1 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
2
Zamarynowaną rybę przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i obsmażamy krótko z dwóch stron. W trakcie smażenia smarujemy filety pozostałą marynatą. Następnie kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C (z termoobiegiem).
Krok 2 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę i czosnek, a po chwili pokrojony w kostkę boczek. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy fasolę, połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojone w paski pomidory suszone. Przyprawiamy do smaku tymiankiem. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy sól oraz pieprz.
Krok 3 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
4
Upieczoną rybę podajemy na aromatycznej fasoli z warzywami, udekorowaną natką pietruszki.
Krok 4 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak