Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doradca Smaku Andrzej Polan w dzisiejszym odcinku przygotował pldomowe, gruzińskie chaczpuri, które kształtem przypomina nasze polskie placki ziemniaczane. Niech Was jednak nie zmyli ich wygląd, bo w składnikach nie ma ani jednego ziemniaka! 

Składniki:

Składniki

śmietana 18 proc 200 ml
masło 50 g
Koperek suszony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Ciasto na naleśniki

woda 150 ml
mleko 75 ml
drożdże 40 g świeżych
olej rzepakowy 100 ml
mąka pszenna 500 g
cukier kryształ 1 łyżka

Farsz

ser biały półtłusty 200 g
bryndza 200 g
Cebulka smażona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4

Kroki postępowania

1
Ciasto na naleśniki: w misce z ciepłą wodą i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
2
Farsz: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek suszony, sól oraz cebulkę smażoną.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Jedną kulę ciasta wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze. Na środek nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka, dokładnie zlepiamy i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
4

Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Placki są gotowe gdy ciasto zrumieni się i będzie chrupkie. Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą.

Krok 4 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
5

Podajemy z gęstą śmietaną.

Krok 5 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anet32 08.05.2016 15:41
Bardzo dobry przepis, smakowało bardzo:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak