Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

szpinak mrożony 25 dag
czosnek 3 ząbki
ser feta 10 dag
olej rzepakowy do smażenia
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
przyprawa Tikka Masala według uznania

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
sól pół łyżeczki
woda ciepła około 1 szklanka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło 2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól do gotowania

Porada

Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Jeżeli nie mamy przyprawy Tikka Masala możemy użyć innych ulubionych przypraw.W skład tej przyprawy wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa, Ponieważ ser feta jest słony farszu nie solimy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Kroki postępowania

1
Szpinak ( rozdrobniony ) rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i serem feta. foto
2
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i serem feta. foto
3
Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i serem feta. foto
4
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i serem feta. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.05.2017 19:48
Dziękuję:)
Mniam 04.03.2016 11:40
Czasami takie robię, są bardzo smaczne!
Babeczka35 03.03.2016 21:35
Dziękuję;)
berys18 03.03.2016 21:08
bardzo dobre pierogi
IKrakowianka 03.03.2016 20:11
świetne są takie pierogi
Lis 03.03.2016 19:44
Też takie robię - są pyszne:)
gusia1000 03.03.2016 18:16
Dobre pierogi.
Aleksandra/Olcia 03.03.2016 17:58
uwielbiam
Madzai 03.03.2016 16:51
Domowe najlepsze :)
Babeczka35 03.03.2016 16:09
Dziękuję:)
halina17 03.03.2016 15:57
Uwielbiam i często robię pierogi z szpinakiem i serem.
Ewelina1991 03.03.2016 14:45
pyszności!!!
Grazyna0211 03.03.2016 13:23
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak