Przepis i sposób przygotowania na: Serowy torcik z musem z kiwi
Kroki postępowania
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, dalej miksować i następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać barwnik. Dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 22cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25minut. Wystudzić.Obwód spodu okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożyć ptasim mleczkiem, w środek włożyć zielony biszkopt.
Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 600ml wrzątku. W taki sam sposób rozpuścić galaretki cytrynowe, następnie pozostawić do stężenia. Stęgnięte galaretki pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem, ciągle miksować dodając porcjami ser. Następnie dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kostki galaretki kiwi a do drugiej kostki galaretki cytrynowej.
Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzątek i podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania. Owoce zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu, wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Pozostawić do wystygnięcia musu.
Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Torcik udekorować ubitą śmietaną, plasterkami kiwi i kolorowymi perełkami.