Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjne ciasto drożdżowe to klasyka. Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w ciągu chwili.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2,5 szklanki
masło 120 gramów
cukier puder 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
mleko 1/2 szklanki
drożdże świeże 50 gramów
jajko 2 sztuki

Masa serowa:

ser biały 250 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

śliwki węgierki 350 gramów
imbir starty 3 cm
cukier brązowy 3 łyżki
cukier puder do posypania
Cynamon mielony Prymat do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
kasza manna do obsypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Kroki postępowania

1

Przygotowanie ciasta:
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami foto
2

Przygotowanie masy serowej:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami foto
3
Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami foto
4

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45cmx 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.

Krok 4 - Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.10.2016 22:03
przepyszne ciasto
ilka01 29.02.2016 17:31
super przepis
noninka77 29.02.2016 16:05
Uwielbiam ciasto drożdżowe :) Szczególnie ciepłe :)
joannaa24 29.02.2016 13:52
Pyszne ciasto :)
dollce 29.02.2016 13:12
wygląda cudownie
anka1988 29.02.2016 11:43
nie ma to jak drożdżowe ze śliwkami.
Mniam 29.02.2016 10:01
Lubię takie ciasta :) do herbatki w sam raz :)
Małgorzata92 29.02.2016 09:59
Świetny deser :)
Krystyna32 29.02.2016 09:43
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak