Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 600 g
cebula 3 szt
pomarańcza 2 szt
jabłka 1 szt
bulion drobiowy 1 szklanka
mąka pszenna 10 łyzek
przyprawa gyros 3 łyzki
masło klarowane
miód 1 łyżka
masło 1 łyzka
kasza jęczmienna perłowa 200 g
sól do smaku
pieprz

Porada

Szybka w przygotowaniu, tania i bardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą

Kroki postępowania

1
Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części
i namoczyć 60 minut w mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa.
Krok 1 - Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą foto
2
Wątróbkę smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 2 - Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą foto
3
Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle extra z dodatkiem miodu. Dodać jabłko, pomarańczę, podlać bulionem drobiowym, doprawić solą, pieprzem i dusić kilka minut. Następnie dodać usmażoną wątróbkę, wszystko delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Wątróbkę podawać z kaszą perłową ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - Wątróbka drobiowa z jabłkowo - pomarańczową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 29.02.2016 20:31
super przepis
Renataj 29.02.2016 19:16
W takim wydaniu wątróbki jeszcze nie jadłam:)
norweska20 29.02.2016 19:08
ciekawe zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak