Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ocet winny do gotowania jajek
jajko 4 szt.
bekon 100 g
gruszka 1 szt.
sok z cytryny łyżeczka
rukola opakowanie
ser pleśniowy 100 g
bagietka czosnkowa lub ziołowa sztuka
szczypiorek 1/2 pęczka
pestki dyni garść
Goździki całe Prymat kilka sztuk
Cynamon mielony Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Sos włoski

Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 opakowanie
miód lipowy 1 łyżka
syrop z pędów sosny 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14

Kroki postępowania

1
Plastry bekonu podsmażyć na patelni, aż staną się chrupiące jak chipsy.
Krok 1 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
2
Do gotującej się wody (ok. 1 litr) dolewamy ocet winny, aby zakwasić wodę na przygotowanie jajek w koszulkach. Jajka wbijamy najpierw do małych miseczek, aby sprawdzić czy są świeże, a następnie przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty, tak, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Krok 2 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
3
Gruszkę obieramy, kroimy ma pół i w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Oprószmy ją cynamonem i smażymy na patelni z 1 łyżką miodu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Dodajemy kilka goździków i smażymy razem, żeby gruszki przeszły wszystkimi aromatami.
Krok 3 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
4
Nasiona dyni prażymy na patelni i przekładamy do miseczki. Szczypiorek siekamy.
Krok 4 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
5
Przygotowujemy sos: do słoika, np. po miodzie, wlewamy oliwę z oliwek, syrop z pędów sosny, miód, odrobinę soku z cytryny i dodajemy 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Prymat. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Przygotowany sos odstawimy do lodówki.
Krok 5 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
6
Gruszkę zdejmujemy z patelni i układamy na dnie większej miski. Na gruszkę kładziemy rukolę i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto
7
Sałatkę przekładamy na talerze i na każdej porcji układamy jajko w koszulce i chipsy bekonowe. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.
Krok 7 - Mój przepis na...: Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, odc. 14 foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak