Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do kebebu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki do drożdży
woda letnia 1 szklanka
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżeczka
jogurt naturalny 180 g
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do kebebu

W ciepłej wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże (do momentu rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypujemy mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 4 części, a środek rozcinamy przed włożeniem nadzienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 12.03.2016 17:33
ja również muszę wypróbować ten przepis
Habibi 12.03.2016 13:01
Chętnie wypróbuję, bo ciągle szukam idealnych :)
Jolcia_90 12.03.2016 00:28
ślicznie wypieczone :)
Łukasz15 11.03.2016 22:47
Super bułeczki!
ilka01 11.03.2016 22:20
dobry przepis
barbara11561 11.03.2016 21:59
świetne pieczywko
wwwiolka 11.03.2016 21:58
Bardzo fajny przepis.
Motorek 11.03.2016 21:40
super przepis
Ela427 11.03.2016 21:03
lubię takie pieczywko
Kuchenka 11.03.2016 20:11
idealnie do zdrowszej wersji kebabu
Aleksandra/Olcia 11.03.2016 19:30
o tak! i cena zdecydowanie niższa niż te kupne
VioletoweKucharzenie 11.03.2016 19:27
Domowe pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak