Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sylwestrowy deser

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szampan 750 ml
cukier ok 1 łyżka do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
bita śmietana do dekoracji

Porada

Ziarenka granatu można zastąpić innymi owocami , np. truskawką.

Przepis i sposób przygotowania na: Sylwestrowy deser

Kroki postępowania

1
Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę. Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.
Krok 1 - Sylwestrowy deser foto
2
Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.
Krok 2 - Sylwestrowy deser foto
3
Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.
Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.
Krok 3 - Sylwestrowy deser foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.04.2016 18:59
smakowity pomysł
Ada-Gaba 11.03.2016 23:41
znakomity deserek
gusia1000 11.03.2016 22:53
Smaczny deser.
petronella 11.03.2016 18:24
Myślę ze deser nie tylko na sylwestra taki smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak