Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

woda zimna 3 litry
nóżki kurczaka 2 sztuki
skrzydełka kurczaka 2 sztuki
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 10 liści
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kostka rosołowa 2 sztuki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka

Dodatkowo

Żelatyna wieprzowa Prymat 2 opakowania
groszek konserwowy 1/2 puszki

Porada

Galaretkę można podawać z octem.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa

Do garnka wlać zimną wodę.
Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą i dodać do garnka.
Warzywa obrać , umyć i także dodać do garnka z gotującym się mięsem.
Gotować całość pod przykryciem przez około godzinę na niewielkim ogniu, ściągając co jakiś czas szumowiny.
Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy oraz kostkę rosołową a także liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotować kolejne 40 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić przez sitko.
Ugotowane warzywa oprócz cebuli i czosnku pokroić w małą kostkę-dodać do wywaru..
Mięso obrać i także dodać.
Całość dobrze podgrzać ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dokladnie wymieszać. Zestawić z ognia.
Do niewielkich foremek wsypać po kilka groszków. Każdą formę zalać płynną galaretką.
Galaretki wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.03.2016 09:36
same pyszności na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak