Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa
Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą i dodać do garnka.
Warzywa obrać , umyć i także dodać do garnka z gotującym się mięsem.
Gotować całość pod przykryciem przez około godzinę na niewielkim ogniu, ściągając co jakiś czas szumowiny.
Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy oraz kostkę rosołową a także liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotować kolejne 40 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić przez sitko.
Ugotowane warzywa oprócz cebuli i czosnku pokroić w małą kostkę-dodać do wywaru..
Mięso obrać i także dodać.
Całość dobrze podgrzać ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dokladnie wymieszać. Zestawić z ognia.
Do niewielkich foremek wsypać po kilka groszków. Każdą formę zalać płynną galaretką.
Galaretki wstawić do lodówki na kilka godzin.