Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort topniejące lody

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na biszkopt (18cm)

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

nadzienie

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 250 gram
fix do śmietany 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki

dodatki

ciasteczka czekoladowe 1 opakowanie typu Rido
brzoskwinie w puszce
gotowa masa cukrowa 1 kg
barwnik spożywczy do ciast
kolorowa posypka

krem maślany

masło 82% 100 gram
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
wafelek 1 do lodów

Porada

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort topniejące lody

Kroki postępowania

1
Na dno tortownicy kładziemy jeden krążek biszkoptu(biszkopt skrapiamy sokiem z brzoskwiń), dajemy połowę kremówki, wciskamy ciasteczka Rido w śmietanę, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wyłóż pozostałą śmietanę i pokrojone brzoskwinie. Przykryj ostatnim krążkiem i wstaw do lodówki do schłodzenia na 2 godziny. Po schłodzeniu tort wyjmij z obręczy , dookoła wyrównaj boki z nadmiaru śmietany.
Krok 1 - Tort topniejące lody foto
2
Masę cukrową zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Niebieską masę cukrowa rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta , a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu. Białą masę również rozwałkuj i wytnij taki duży kleks, który położysz na masę niebieską.
Na środku tortu połóż białą kulkę lekko spłaszczoną. Delikatnie palcami dociśnij białą kulkę w masę na torcie aby wtopiła się w tło białej masy tworząc rozpuszczoną białą kulkę lodów. Następnie zrób dwie dowolne kulki doklej do białej i udekoruj wafelkiem do lodów wciskając go w kulki z masy. Na koniec posypujemy kolorowymi groszkami tort imitując posypkę na lodach.
Krok 2 - Tort topniejące lody foto
3
Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
Krok 3 - Tort topniejące lody foto
4
Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort.
Krok 4 - Tort topniejące lody foto
5
Biszkopt średnica 18cm. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki.
Krok 5 - Tort topniejące lody foto
6
Przygotuj kilka kolorów masy cukrowej. około 400g niebieskiej 100 gram białej i dwa dowolne kolory po około 50 gram.
Krok 6 - Tort topniejące lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 29.09.2016 17:56
Dziękuję :)
Patrycja33 25.08.2016 00:09
wyglada rewelacyjnie:-)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.05.2016 17:36
Dziękuję Ada :)
Ada-Gaba 12.04.2016 21:36
Piękny tort
Marta Ryżek-Kalkowska 16.03.2016 17:12
wielkie dzięki.
endzi
endzi 15.03.2016 09:41
Piekny torcik!
Marta Ryżek-Kalkowska 10.03.2016 18:25
Bardzo dziękuję :)
Grazyna0211 10.03.2016 12:25
świetny torcik
VioletoweKucharzenie 10.03.2016 10:10
rewelacyjny tort :-)
olkaaa 10.03.2016 09:50
wygląda rewelacyjnie
Poison1988 10.03.2016 08:04
łał ale cudo :) wygląda świetnie :)
Iwusia 09.03.2016 23:48
wspaniały ten torcik, śliczna dekoracja
Wiktoria29 09.03.2016 20:53
śliczna dekoracja
mikrusiak 09.03.2016 19:57
wygląda pięknie :) i pomysłowo :) super :)
Bernadeta1 09.03.2016 19:12
rewelacja ten Twój torcik, ale zdolności, super
adelajda 09.03.2016 18:24
śliczny torcik :)
IKrakowianka 09.03.2016 18:18
przepięknie wygląda
Monika-twin 09.03.2016 17:23
Pięknie wyglada.
Adamorek 09.03.2016 17:13
piękne pyszności
bertpvd 09.03.2016 14:30
dawno nie widziałem tak świetnego przepisu
Ewelina1991 09.03.2016 14:25
śliczny jest!!
Marta Ryżek-Kalkowska 09.03.2016 14:08
dziękuję, to prawda dekoracja taka inna.
ilka01 09.03.2016 13:33
piękny torcik
ice cubes 09.03.2016 12:57
Niesamowita dekoracja :)
kd045 09.03.2016 12:54
Przepięknie i smakowicie zrobiony tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak