Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson ozorkowy

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozorki cielęce lub wieprzowe 2 kg
golonka wieprzowa tylna 2 średnie
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 40 g
Czosnek suszony Prymat 1-2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
podgardle surowe 1/2 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1 litr płynu

Porada

Użyłam sypkiej krwi (suszona hemoglobina) w proporcji 200 g na każdy litr wywaru.

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson ozorkowy

Ozorki umyć, osuszyć i zanurzyć w roztworze soli peklowej. Włożyć do lodówki na 24 godz.

Golonki, ozorki i podgardle zalać zimną wodą i gotować, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Podgardle i ozorki wyjąć po ok. godzinie.
Ozorki studzić wkładając do zimnej wody i obrać ze skóry.
Podgardle położyć na talerzu i pozwolić mu wystygnąć.

Skórki i tłuszcz z golonki zmielić na najdrobniejszym sitku. Podgardle podzielić na połowę - część zmielić, a resztę pokroić w kostkę.
Ozorki pokroić na kilka części lub pozostawić w całości.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Przełożyć do gorącego wywaru i mieszać do rozpuszczenia.
Wywar doprawić do smaku pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem granulowanym i solą. Odmierzyć i połączyć z odpowiednią ilością suszonej krwi wieprzowej - zmiksować na jednolity płyn.

Dodać zmielone i pokrojone składniki - całość przełożyć dość luźno do sztucznej osłonki albo naturalnego pęcherza/żołądka, szczelnie zawiązać i parzyć w 80-85*C przez 2,5 godz.

Wyjąć z wrzątku, pozwolić na odparowanie i lekkie przestygnięcie. W naturalnej osłonie obciążyć deseczką i czymś ciężkim. Ostudzić i schłodzić w lodówce.

Taki salceson nadaje się do mrożenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.03.2016 16:54
Z ciemnym to też był mój pierwszy raz ;) Ale jest dość prosty, więc polecam :)
Habibi 09.03.2016 16:51
Jest również w opisie wykonania! Nie wiem skąd ten atak...
iziona 08.03.2016 17:55
Nigdy nie robiłam sama salcesonu, wyglada apetycznie :)
Habibi 07.03.2016 22:10
Krew dopisana jest jako porada autora!
barbara11561 07.03.2016 21:42
Z tego przepisu powinien być biały salceson.Twój jest ciemny a nie ma w przepisie krwi???

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak