Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki marynowane w cieście po warmińsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki marynowane 280 g
mąka pszenna 75 g
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
śmietana 18 proc 50 ml
koperek
sól do smaku
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane w cieście po warmińsku

Ciasto.
Jajko rozbić , oddzielić żółtko , białko ubić na sztywno z odrobiną soli.
Zółtko wymieszać z olejem, dodać połowę mąki, zamieszać .
Następnie dokładamy 1/3 ubitej piany i mieszamy na niskich obrotach miksera.
Dodajemy resztę składników i pozostałą pianę , teraz mieszamy delikatnie łyżką.
Pieczarki wykładamy na sitko.
W cieście zanurzamy pieczarki i wykładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy aż będą złociste.
Wyjmujemy na papierowe serwetki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.03.2016 17:40
dobre-pomysłowe
kotur 05.03.2016 21:11
ale ekstra pomysł :)
Czyki 05.03.2016 21:06
Wyglądają na bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak