Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką gryczaną, pszenną i żytnią
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Zakwas wyjąć z lodówki dzień wcześniej, dodać mąki 2 łyżki i wody około 1/4 szklanki. Wymieszać dokładnie i odstawić na noc na blacie przykryte ściereczką.
Do miski wsypać mąki przesiane, sól, cukier, ziarna lnu, pestki słonecznika i dyni.
Powstały z zakwasu zaczyn połączyć z letnią wodą.
Wymieszać dokładnie łyżką lub ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny.
Po dwóch godzinach przemieszać ciasto, odpowietrzyć i przełożyć do wysmarowanej foremki. Foremkę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 godziny, aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte wstawić do zimnego piekarnika i piec na obu grzałkach 15 minut w 190 stopniach, po 15 minutach wyłączyć górną grzałkę i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 55 minut.
10 minut przed końcem pieczenia skropić chleb zimną wodą pędzelkiem bo wówczas skórka nie będzie twarda i spieczona. Po wyjęciu chleb wystudzić owinięty w ściereczkę na deseczce.