Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany kurczak w iglastym borze

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pierś z kurczaka 3 sztuki
boczek wędzony 20-25 plastry
wino czerwone wytrawne 300 ml
borówki 20 sztuk
jeżyny 20 sztuk
świerk 3-4 świeże gałązki
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
ząbek czosnku 2 sztuki
cebula 2 małe

Marynata

wino czerwone wytrawne 200 ml
wywar z świerku 100 ml
ząbek czosnku 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany kurczak w iglastym borze

Kroki postępowania

1
MARYNATA:

2 świeże umyte/sparzone gałązki świerku zalewamy wrzątkiem 100 ml, odstawiamy do ostygnięcia

Do naczynia wlewamy ok 200 ml czerwonego wina, dolewamy wywar z świerku i dorzucamy 1 posiekany ząbek czosnku.
Krok 1 - Pijany kurczak w iglastym borze foto
2
PIANY KURCZAK

Po wyciągnięciu piersi z marynaty przyprawiamy delikatnie solą i mielonym kolorowym pieprzem, następnie owijamy ciasno plastrami wędzonego boczku i jeszcze raz przyprawiamy kolorowym pieprzem i odstawiamy.
Krok 2 - Pijany kurczak w iglastym borze foto
3
Kroimy cebulę oraz ząbek czosnku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, po chwili układamy PIANEGO KURCZAKA na patelni przykrywamy świeżymi gałązkami świerku i smażymy i przekładamy na małym ogniu do momentu kiedy boczek delikatnie się zarumieni
Krok 3 - Pijany kurczak w iglastym borze foto
4
Dodajemy jeżyny, borówki oraz marynatę i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając całość, następnie dolewamy odrobinę wina, przykrywamy i dusimy ok 15 min.
Krok 4 - Pijany kurczak w iglastym borze foto
5
Wstawiamy ziemniaki do gotowania.
Po 15 minutach duszenia odkrywamy patelnię i dolewamy resztkę pozostałego wina do mięsa kontynuujemy smażenie przez 5 minut na małym ogniu po czym odstawiamy pod przykryciem do ugotowania ziemniaków tak aby kurczak mógł odpocząć :)
Krok 5 - Pijany kurczak w iglastym borze foto
6
Układamy porcje na talerzach, ziemniaki przyozdabiamy jeżynami i borówkami z powstałego sosu, piersi polewamy samym sosem, całość przyozdabiamy gałązką świerku
Krok 6 - Pijany kurczak w iglastym borze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.08.2016 21:16
Leśne smaki
Wacław 16.02.2016 18:44
bardzo ciekawy przepis
KORAL 16.02.2016 14:30
Ciekawe.......
wyattearp 16.02.2016 13:55
super przepis
Wafelek2601 16.02.2016 12:21
Ciekawy przepis
agaK. 16.02.2016 09:52
Oryginalne, bardzo chciała bym spróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak