Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste zielone curry z dorszem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 0,5 kg
mleko kokosowe 1 puszka
pasta curry zielona 50 g
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
brokuły ok. 30 dkg
mielona trawa cytrynowa
sos rybny
sos chili
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste zielone curry z dorszem

Kroki postępowania

1
Dorsza pokroić w średnią kostkę, posypać trawą cytrynową, polać 3-4 łyżkami sosu rybnego i 1 łyżka sosu chili. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 1 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
2
Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek rozgnieść i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać pastę curry. Podsmażyć.
Krok 2 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
3
Do cebuli wlać mleczko kokosowe, rozmieszać i zagotować.
Krok 3 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
4
Do gotującego się curry wrzucić brokuły (u mnie mrożone) i gotować pod przykryciem 5 minut.
Krok 4 - Ogniste zielone curry z dorszem foto
5
Kiedy brokuły zmiękną dodać dorsza, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować 10 minut. Dosolić do smaku. Podawać z ryżem.
Krok 5 - Ogniste zielone curry z dorszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 14.02.2016 18:00
Curry robię tylko z kurczakiem z dorszem musi smakować wyśmienicie
halina17 14.02.2016 16:03
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak