Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z żurawiną i orzechami Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 300 g
mąki żytniej razowej typ 2000 200 g
sól 1 łyżka
żurawina suszona 60 g
orzechy laskowe 40 g
orzechy włoskie 40 g
migdały 40 g
zakwas żytni 100 g
drożdże suszone 1 łyżeczka
woda 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z żurawiną i orzechami Marcina Budynka

Oba rodzaje mąki łączymy z solą, żurawiną i posiekanymi orzechami. Dodajemy zakwas i drożdże. Na koniec całość łączymy z wodą. Ciasto mieszamy łyżką, nie za długo – tylko tyle, by składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. otrębami, szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy). Czas wyrastania może być różny, w zależności od temperatury, w której chleb wyrasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240°C, funkcja - góra + dół. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 °C i pieczemy jeszcze ok. 1 godzinę.
Pod koniec pieczenia chleb wyciągamy z formy, usuwamy papier do pieczenia i ponownie wstawiamy go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zarumieniony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.03.2016 18:17
O ! widzę,że czas pieczenia został zmieniony i bardzo dobrze !!!
norweska20 12.02.2016 18:07
świetny dodatek - żurawina ..jadłam tego rodzaju chleb i odpowiadało mi to zestawienie
ben-ka 12.02.2016 17:28
Swojski chlebek to ja lubię, ten jakoś długo pieczony.......chyba bym się bała piec chleb prawie 1,5 godziny:)
ice cubes 12.02.2016 13:58
Własnoręcznie robiony najlepszy :)
tobi1989 12.02.2016 13:32
Ciekawy przepis :)
dom-agi 12.02.2016 11:50
Uwielbiam domowe pieczywo!
Futka 12.02.2016 10:35
Pyszny i aromatyczny chlebek :)
Motorek 12.02.2016 09:20
smaczny chlebek
2milutka 12.02.2016 09:01
Wspaniały chlebek ;)
kasia.s 12.02.2016 09:00
Aż zachciało mi się jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak