Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na rybę

jesiotr 300 g
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
masło klarowane 100 g

Puree ziemniaczane

ziemniaki 200 g
woda zimna 2 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
masło 50 g
śmietana 36% 100 ml

Duxelle borowikowe

kapusta biała 1 szt
borowiki 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
szalotka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Mrożone borowiki gotujemy w wodzie 15-20 minut.
Krok 1 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
2
Jesiotra filetujemy i pozbawiamy ości. Myjemy chłodną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Wycinamy 2-3 duże filety.
Krok 2 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
3
Odcedzamy grzyby z wody i kroimy na bardzo małą kosteczkę.
Krok 3 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
4
Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 4 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
5
Smażymy szalotkę przez 1-2 minuty na odrobinie masła. Dodajemy borowiki i na wolnym ogniu smażymy przez 15-20 minut. Doprawiamy pod koniec solą i odkładamy w celu wystudzenia.
Krok 5 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
6
Gotujemy ziemniaki do miękkości w posolonej wodzie.
Krok 6 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
7
Jesiotra doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rybęna maśle klarowanym na złoty kolor. Proces powinien zając 5-6 minut na stronę.
Krok 7 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
8
Odcedzamy ziemniaki. Dodajemy śmietanę 36 % oraz masło i mieszamy.
Krok 8 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
9
Kapustę oczyszczamy i parzymy w osolonej wodzie przez około 5 minut. Sparzone liście kapusty faszerujemy farszem grzybowym i robimy gołąbki.
Krok 9 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto
10
Wykładamy jesiotra na ręcznik papierowy w celu redukcji masła. Obok gołąbki oraz puree ziemniaczane.
Krok 10 - Jesiotr z gołąbkami z borowikowym duxelle i purée ziemniaczanym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.03.2016 20:54
taką rybkę chętnie bym zjadła
Damiano
Damiano 25.02.2016 20:44
ekstra rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak