Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3/4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
filet z kurczaka 4 szt.
olej do smażenia 2 łyżki

Sos cytrynowy

bulion drobiowy 180 ml
sok z cytryny 3 łyżki
masło 1 łyżeczka

Sos śmietanowy

śmietana kremówka 180 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Dwie wersje eskalopek - w zależności od nastroju. Polędwiczki z kurczaka można oderwać, zamrozić i wykorzystać do innego dania, gdy będzie ich większa ilość. Do eskalopek świetnie pasują ziemniaki z wody, kluseczki lub makaron typu wstążki.

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym

Kroki postępowania

1
Na płaskim talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól i pieprz.
Krok 1 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
2
Mięso umyć, osuszyć i przeciąć na całej powierzchni na dwie części, tworząc cieńsze płaty.
Krok 2 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
3
Obtoczyć w mące z przyprawami, po czym strzepać jej nadmiar.
Krok 3 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
4
Na dużej, ciężkiej i nieprzywierającej patelni rozgrzać olej na sporym ogniu. Na gorący wrzucić plastry mięsa i smażyć po 3 minuty rumieniąc z każdej strony.
Krok 4 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
5
Przełożyć na talerz. W razie potrzeby robić to partiami.
Krok 5 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
6
Na patelnię wlać bulion i dokładnie wymieszać drewnianą szpatułką, zdzierając resztki z dna patelni. Można przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych nierozpuszczalnych kawałków, po czym przelać z powrotem na patelnię. Dodać sok z cytryny, zagotować ponownie i dodać masło.
Krok 6 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
7
Gotować przez 1-2 minuty i dodać z powrotem mięso razem z sokami, które puściło. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, a mięso się podgrzeje
Krok 7 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
8
Lub... na patelnię wlać śmietanę i dobrze wymieszać drewnianą szpatułką zdzierając resztki z dna. Doprowadzić do wrzenia doprawiając odrobiną soli.
Krok 8 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
9
Włożyć z powrotem mięso razem z sokami, które puściło. Dusić krótką chwilę, aż sos zgęstnieje i mięso się podgrzeje. Spróbować i doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Krok 9 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
10
Eskalopki w sosie cytrynowym...
Krok 10 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto
11
... i eskalopki w sosie śmietanowym.
Krok 11 - Eskalopki drobiowe w sosie cytrynowym lub śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 24.02.2016 16:07
proste szybkie i smaczne
Bernadeta1 23.02.2016 13:55
chętnie bym zjadła taki obiadek
Edita 23.02.2016 09:57
fajny przepis
w mojej kuchni 23.02.2016 09:00
smaczne i ciekawe danie na obiad
Maridka19 23.02.2016 08:13
Super pomysł na obiad :)
Ewelina1991 23.02.2016 08:11
pyszne mięsko
olkaaa 23.02.2016 07:27
robię podobne
Łukasz15 22.02.2016 23:45
Super mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak