Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczano-czosnkowa zupa krem z serową grzanką.
2. W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Następnie wlewamy gorący bulion,wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie ,gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.
3.Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową i natką pietruszki.Następnie zupę miksujemy na gładki krem.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu lub gorącej wody.
4.Bułki kroimy na cienkie kromki,z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia.Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Posypujemy nim zrumienione grzanki,oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.
6.Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek.Podajemy.