Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w winie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 60 dag
cebula 3 szt
olej 6 łyżek
wino półwytrawne czerwone 150 ml
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat łyżeczka
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w winie

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyszczamy zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym, czasie odcedzamy, kroimy na mniejsze części
Krok 1 - Wątróbka w winie foto
2
Cebulę kroimy w kostkę. Wątróbkę wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli wlewamy wino i dusimy do całkowitego odparowania wina.
Krok 2 - Wątróbka w winie foto
3
Po tym czasie do wątróbki dodajemy obie musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką.Jeszcze przez chwilę smażymy często mieszając a na samym końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Krok 3 - Wątróbka w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.02.2016 19:47
zapowiada się smaczne jedzonko
gerard.sz 22.02.2016 17:24
Dawno wątróbki nie jadłem, a takiej to nigdy.
KORAL 22.02.2016 12:24
Ciekawe , nie łączyłam wątróbki z winem , może być dobre :)
Mniam 22.02.2016 12:13
Ciekawy pomysł na wątróbkę. Z chęcią wypróbuję przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak