Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne w sosie bianca

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
serek mascarpone 250 gram
bulion warzywny 1,5 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
marchewka 1 szt
cebula biała 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
czosnek ząbki 1 szt
natka pietruszki 1 garść
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
makaron penne 1 opakowanie
oliwa 1 łyzka
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Penne w sosie bianca

W rondlu rozgrzewamy odrobiny oliwy i smażymy na niej około 5 minut pokrojoną kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Kiedy warzywa się zeszklą i delikatnie zmiękną dodajemy mięso mielone i smażymy je na dość dużym ogniu (uważając aby warzywa i mięso się nie przypaliły ) aż do zarumienienia tj. około 4-6 minut. Do zarumienionego i podsmażonego mięsa wlewamy wino i dusimy je około 15 minut lub do momentu odparowania wina. Wtedy do mięsa wlewamy bulion warzywny, rondel przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy całość około 30 minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do mięsa dodajemy serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy wraz z sosem, przed podaniem możemy posypać go świeżo startym serem parmezan, serwujemy gorące, smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak