Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron a'la carbonara ze śmietaną

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 200 gram
boczek wędzony 150 gram
cebula czerwona 1 szt
śmietana 100-150 gram
żółtko jajek 2 szt
parmezan
natka pietruszki
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron a'la carbonara ze śmietaną

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krok 1 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
2
Boczek pokroić w paski i podsmażyć go na patelni, aż wytopi się trochę tłuszczu.
Krok 2 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
3
Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i smażyć na małym ogniu kilka minut.
Krok 3 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
4
Do śmietany wbić żółtka. Wymieszać.
Krok 4 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
5
Dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz starty parmezan. Wymieszać.
Krok 5 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
6
Wrzucić ugotowany makaron na patelnię, przesmażyć wszystko przez chwilę. Następnie zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia, aby jajka się nie ścięły. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
Krok 6 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak