Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec z bakaliami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1,5 szkl
masło 50 g
margaryna 100 g
cukier 1,5 łyżki
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa makowa

mak 400 g
margaryna 1/2 kostki
jajko 4 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 op
bakalie 50 g
aromat migdałowy kilka kropli

Masa serowa

ser biały 700 g
masło 100 g
jajko 6 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 op
budyń waniliowy 1 op
rodzynki 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec z bakaliami

1. Ciasto: Mąkę połączyć z masłem i margaryną. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm.

2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodać rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać.

3. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, budyń i rodzynki. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wierzch ciasta. Wyrównać.

4. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 21.02.2016 19:08
bardzo smaczne
Wafelek2601 21.02.2016 17:16
Pyszne ciasto
krokus 21.02.2016 17:07
moje ulubione ciasto
Edita 21.02.2016 16:37
pyszny placek
agnieszka214 21.02.2016 15:36
takie połączenie składników jest pyszne
Motorek 21.02.2016 14:59
ekstra ciasto
Krystyna32 21.02.2016 14:31
pyszne ciasto
anka1988 21.02.2016 14:29
ser i mak w jednym, pyszne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak