Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rurki z jabłkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
masło 12 dag
sól szczypta
jajko 3 sztuki

DODATKOWO

jajko do posmarowania
tłuszcz do formy

CYNAMONOWA KRUSZONKA

mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 1 płaska łyżeczka
masło 1 łyżka

JABŁKOWE NADZIENIE

jabłka 1 kg po obraniu
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier do smaku, ewentualnie

Porada

Wbrew pozorom rurki szybko i prosto powstają. Polecam zamiast tradycyjnych drożdżówek z jabłkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rurki z jabłkami

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Krok 1 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy masło. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto
3
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości około 1,5-2 cm.

Foremki na rurki smarujemy tłuszczem. Zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
Krok 3 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto
4
Wierzch uformowanych rurek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonową kruszonką.
Tak uformowane drożdżowe rurki odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut (180°C) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas dobrze schodzą).
Krok 4 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto
5
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
Krok 5 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto
6
NADZIENIE:Obrane jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
Krok 6 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto
7
Tężejącą masę jabłkową przekładamy do worka cukierniczego. Masą napełniamy upieczone drożdżowe rurki. Napełnione ciasto drożdżowe pozostawiamy by jabłka zastygły.
Krok 7 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.07.2016 16:53
wyglądają idealnie
gusia1000 21.02.2016 12:00
Super słodkość.
jagoda5913 21.02.2016 00:59
pięknie się prezentują
agnieszka214 20.02.2016 17:09
juz nabrałam smaku na takie rurki
mirosława4 20.02.2016 16:55
apetyczne te rureczki
gosia56 20.02.2016 16:54
Super;) ja upiekłam dzisiaj babeczki z jabłkiem ;)
Janina 20.02.2016 16:41
Świetne rureczki;))
Madzai 20.02.2016 14:59
wyglądają przepysznie :)
cukiereczek 20.02.2016 14:50
apetyczne i jak zawsze piękne zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak