Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

kasza jaglana 1 i 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
mleko 3 szklanki
olej rzepakowy 2 łyżki
jajko 3 sztuki
cukier 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki do ugotowania kaszy
woda 2 i 3/4 szklanki do ugotowania kaszy
olej rzepakowy 1 łyżka do ugotowania kaszy

DODATKOWO

olej rzepakowy do smażenie naleśników

SEROWO -CZEKOLADOWE NADZIENIE

ser biały 1 kg z wiaderka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier puder do smaku
czekolada gorzka 0,5 tabliczki

WYKOŃCZENIE

czekolada mleczna 150 gram
śmietana 30% 4 łyżki
biała czekolada 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy

Kroki postępowania

1
CIASTO: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy.
Wodę podgrzewamy. Do gotującej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 1 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
2
Przestygniętą kaszę przekładamy do miski i zalewamy ją zimnym mlekiem. Całość miksujemy, by rozdrobnić ziarenka kaszy. Następnie dodajemy do niej cukier, olej, mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Miksujemy przygotowane składniki do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze mleko, jeśli rzadkie dodajemy mąkę. Wszystko zależy od wielkości użytych jajek oraz wielkości dodanych łyżek mąki).
Krok 2 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
3
Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzany olej. Naleśniki smażymy z dwóch stron.
Usmażone przed przełożeniem studzimy, by nadzienie pod wpływem ciepła nie wypływało.
Krok 3 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
4
NADZIENIE: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy i żółtka. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku. Do tak przygotowanego sera wsypujemy startą na grubych oczkach gorzką czekoladę. Ponownie miksujemy go.
Krok 4 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
5
Gotowym serem przekładamy przygotowane jaglane naleśniki.
Krok 5 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto
6
WYKOŃCZENIE: Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną polewamy tort naleśnikowy i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia wierzchu.
Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy, wylewamy na płaską deseczkę i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu z czekolady wykonujemy rurki, ścinając ją ostrym nożem. Rurkami dekorujemy tort i podajemy:).
Krok 6 - Jaglano- czekoladowy tort naleśnikowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 19.02.2017 15:53
ciekawa propozycja
Klausia 26.02.2016 11:16
wygląda imponująco :)
Poison1988 22.02.2016 08:02
wygląda wspaniale :)
MałaMi89 21.02.2016 21:46
Bardzo mi się podoba :)
gusia1000 21.02.2016 12:00
Na pewno dobry.
Janina 21.02.2016 10:10
Ciekawy pomysł;))
Ada-Gaba 20.02.2016 21:03
wspaniały torcik
Wiktoria29 20.02.2016 20:25
super pomysł na naleśniki, muszę takich spróbować
Aleksandra/Olcia 20.02.2016 19:24
wspaniały mniam
Madzai 20.02.2016 14:59
wygląda przepysznie :)
Megg 20.02.2016 14:52
świetny torcik
cukiereczek 20.02.2016 14:49
bajkowy tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak