Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 2 szklanki
skrzydełka kurczaka 2 szt
boczek wędzony 30 dag
kiełbasa 30 dag
ziemniaki 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 2 ziarna
woda 2 litry
majeranek 2 łyżki
marchew szt
pietruszka szt
seler 1/2 szt
sól i pieprz
ząbki czosnku 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Groch zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wodę odlewamy i wlewamy 2 litry świeżej wody, dodajemy skrzydełka z kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę i selera. Do zupy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu.W tym czasie podsmażamy boczek oraz kiełbasę i dodajemy do garnka z warzywami.Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny, aż groch będzie miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 20.02.2016 20:04
Ja makaronu jeszcze nie dawałam do tej zupy
Renataj 20.02.2016 15:43
Pyszna sycąca zupa:)
Wacław 20.02.2016 14:32
lubie grochowa ,my zamiast ziemniaków dajemy makaron
tobi1989 20.02.2016 08:48
Dobry obiadek :)
Futka 20.02.2016 00:31
Smakowita i pożywna zupa :)
Franciszek 20.02.2016 00:17
dobra grochówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak