Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju z brzoskwiniami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 g
jajko 5 szt
cukier 200 g
mąka 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Krem budyniowy

mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
masło 250 g
cukier puder 2 łyżki

Polewa

masło 2 łyżki
woda 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę razem z cukrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z części dodać kakao oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
2
Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Wyrównać.
Krok 2 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
3
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście, lekko docisnąć. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto
4
Krem budyniowy: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka. Gotować 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ziemny budyń. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.

Polewa: Wszystkie składniki polewy przełożyć do garnka. Zagotować cały czas mieszając. Chwilę przestudzić. Polewę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy cienkie pasy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 4 - Fale Dunaju z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.02.2016 20:05
bardzo lubię takie ciasto
adelajda 19.02.2016 19:29
Pyszne ciacho
Janina 19.02.2016 19:25
Pyszności;))
Agnieszka-87-25 19.02.2016 15:06
superowe cudne
Wafelek2601 19.02.2016 13:40
Pyszne ciasto
Wacław 19.02.2016 12:15
doskonałe ciacho ,mniam :-)
ben-ka 19.02.2016 11:29
Lubię to ciasto, dawno nie jadłam.......
mysza75 19.02.2016 11:08
jakie fajne ciacho
Mniam 19.02.2016 10:52
Pyszne ciasto z pięknymi falami :)
Poison1988 19.02.2016 10:29
ślinka leci na sam widok :)
Ewelina1991 19.02.2016 09:27
wspaniały wypiek
Motorek 19.02.2016 08:56
pyszne ciasto
KORAL 19.02.2016 08:03
Śliczne........
Krzysztof15 19.02.2016 06:23
pyszne ciacho
Franciszek 19.02.2016 00:32
dobre do kawy
JulkaTomeczek 18.02.2016 23:27
Pyszne ciasto
Iwusia 18.02.2016 22:55
dawno nie piekłam, a to ciacho wygląda wspaniale
2milutka 18.02.2016 22:41
smakowite ciacho
wwwiolka 18.02.2016 22:01
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 18.02.2016 21:52
Pyszne ciasto
Wiktoria29 18.02.2016 21:34
smakowite....
joannaa24 18.02.2016 20:25
Pyszne ciasto
IKrakowianka 18.02.2016 19:50
perfekcyjne wykonanie
Stenka 18.02.2016 19:02
apetycznie wygląda
cukiereczek 18.02.2016 18:51
ale rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak