Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 pół kg
jajko 3 duże
cukier 3/4 szkl.
masło stopione 180 g
drożdże świeże 50 g
sól duża szczypta
mleko 1 szkl.
powidła brzoskwiniowe

Porada

Upieczone i ostudzone bułeczki posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi

Kroki postępowania

1
Zmiksować jajka, cukier, sól, stopione ostudzone masło oraz ciepłe mleko.
Krok 1 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto
2
Wkruszyć do środka świeże drożdże, pozostawić na 15 minut w temp. pokojowej, po czym ponownie zmiksować.
Krok 2 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto
3
Dosypać mąkę i miksować do uzyskania gładkiego ciasta.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
Krok 3 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto
4
Za pomocą natłuszczonej łyżki albo gałkowmicy do lodów porcjować podrośnięte ciasto.
Krok 4 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto
5
Porcje ciasta układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub alu-folią.
Krok 5 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto
6
Na każdej porcji ułożyć trochę powideł brzoskwiniowych i odstawić na kilka minut, aby bułeczki jeszcze podrosły.
Krok 6 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto
7
Piec 15-20 minut w temp. ok. 180*C, jeśli bułeczki się nie rumienią pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.
Krok 7 - Bułeczki z powidłami brzoskwiniowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.02.2016 08:25
Polecam - bułeczki są mięciutkie i delikatne :)
olkaaa 19.02.2016 07:36
chętnie zrobię
Mama niejadka 18.02.2016 21:54
Pyszne bułeczki
Konczi 18.02.2016 17:42
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak