Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pomarańczowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 średnich
cukier 20 dag
mąka krupczatka 25 dag
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Krem

pomarańcze 4-5 szt.
cytryny 2 szt.
cukier 10 dag
mąka kukurydziana 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt.

Wierzch

biała czekolada 40 dag
śmietana kremówka 250 ml
masło 12 dag

Dodatkowo

pomarańcza 1 szt.
dżem morelowy 1 słoik
biała czekolada 10 dag
czekolada mleczna 10 dag

Porada

Dżem do tortu powinien być jasny: pomarańczowy, morelowy lub brzoskwiniowy. Ilość zużytych pomarańczy zależeć będzie od ich soczystości. Tego kremu radzę nie dosładzać, bo lekko kwaskowaty jest świetnym kontrapunktem do słodkiej polewy.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Proponuję zacząć od wierzchu... Wlać do rondelka śmietanę, dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając jedynie do momentu, aż czekolada się rozpuści. Absolutnie nie gotować. Całość należy wystudzić dokładnie w temperaturze pokojowej - zajmie to kilka godzin. Nie wsadzać do lodówki.
Samo dno tortownicy średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, natłuścić i wysypać bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać stopniowo cukier - cały czas ubijając. Do powstałej bezy dodawać po jednym żółtka, oczywiście ubijając za każdym razem. Na sam koniec dodawać porcjami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, za każdym razem ubijając na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelać do tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię i piec w temp. 150° przez ok. 40 minut. Upiec po prostu na złoty kolor. Sprawdzić patyczkiem, gdybyśmy mieli jakiekolwiek wątpliwości, wyjąć, delikatnie okroić nożem od brzegów tortownicy i zdjąć brzeg. Wystudzić całkowicie, przełożyć na czysty blat i usunąć folię lub pergamin.
Krok 1 - Tort pomarańczowy foto
2
Owoce dokładnie wyszorować, przeturlać po blacie (zwłaszcza cytryny) naciskając ręką i sparzyć wrzącą wodą. Wycisnąć z nich sok – poza tą dodatkową sztuką. Soku powinno być 500 ml. Jeżeli pomarańcze są duże i soczyste, to powinno wystarczyć 4.
Krok 2 - Tort pomarańczowy foto
3
Sok przelać przez sitko do rondelka i zagotować pod przykryciem. W tym czasie mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody - powinno jej być tyle, aby mąki się ładnie rozprowadziły. Wlać do gotującego się soku i pozostawić na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje cały czas mieszając. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Tort pomarańczowy foto
4
Zdjąć z ognia i do gorącego dodawać po 1 żółtku - energicznie mieszając trzepaczką. I tu uwaga: proszę się nie przejmować ścinającymi się resztkami białka. Jest to nieuniknione, bo jednak zawsze coś się do tych żółtek przyczepi.
Krok 4 - Tort pomarańczowy foto
5
Wymieszany krem przelać przez gęste sitko bez przecierania - będzie piękny i klarowny. Wystudzić mieszając od czasu do czasu.
Krok 5 - Tort pomarańczowy foto
6
Przekroić biszkopt poziomo na 4 blaty - najlepiej nożem do chleba.
Krok 6 - Tort pomarańczowy foto
7
Spód tej samej tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu. Zapiąć brzeg i obłożyć od wewnętrznej strony wyciętymi z niego paskami. Na spodzie ułożyć dolny blat biszkoptowy, skropić sokiem z odłożonej pomarańczy i posmarować dżemem.
Krok 7 - Tort pomarańczowy foto
8
Przykryć kolejnym blatem, znów skropić sokiem i wyłożyć połowę kremu pomarańczowego.
Krok 8 - Tort pomarańczowy foto
9
Znów ułożyć warstwę ciasta, skropić sokiem i przykryć resztą kremu. Ostatni – wierzchni blat – odwrócić na moment, skropić wewnętrzną stronę sokiem, znów odwrócić i przykryć całość. Lekko docisnąć. Można wsadzić do lodówki na czas przygotowania polewy czyli wierzchu.
Krok 9 - Tort pomarańczowy foto
10
Wystudzoną całkowicie mieszankę czekoladową przelać do stojącego blendera i przez około 5 minut ubijać. Na początku na niedużych obrotach i zwiększając je co jakiś czas. Przelać do miski i ubijać zwykłym ręcznym mikserem, aż masa nabierze gęstości i stanie się puszysta.
Krok 10 - Tort pomarańczowy foto
11
Ubijając samym mikserem należy uzbroić się w ogromną cierpliwość - doprowadzenie do takiego stanu zajmie około 30-40 minut. Kilka dobrych lat zajęło mi sprawdzanie metod skrócenia czasu i ubijanie najpierw w stojącym blenderze a następnie mikserem skraca go do mniej więcej 15 minut w ogóle.
Krok 11 - Tort pomarańczowy foto
12
Zdjąć brzegi tortownicy, nożem wyrównać ewentualny nadmiar dżemu i kremu, i wyłożyć krem czekoladowy. Rozsmarować na wierzchu i po bokach i wsadzić całość do lodówki.
Krok 12 - Tort pomarańczowy foto
13
W osobnych naczyniach w kąpieli wodnej rozpuścić białą i mleczną czekoladą – robię to partiami biorąc najpierw po połowie obu czekolad. Pasami wylewać na płaską i nie drewnianą powierzchnię. Świetnie się nadaje do tego celu duża szklana „deska” do krojenia - swoją drogą kiepska w swym docelowym założeniu. Wyrównać czekolady nożem tak, aby całość tworzyła gładką i w miarę równą pasiastą powierzchnię. Wsadzić do lodówki, aby całość zastygła.
Krok 13 - Tort pomarańczowy foto
14
Wyjąć, odczekać kilka minut i szpachelką zeskrobać rurki, systematycznie układając je powierzchni tortu. Można też gdzieniegdzie obłożyć boki.
Krok 14 - Tort pomarańczowy foto
15
Jednym słowem zrobić po prostu wielki ale artystyczny bandżaj.
Krok 15 - Tort pomarańczowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 11.02.2016 14:26
Wyśmienity.....
bestia1155
bestia1155 09.02.2016 10:50
bez zbędnych słów, PYCHA
staropolanka5 03.02.2016 19:05
smakowicie, mniam
wyattearp 03.02.2016 13:25
apetycznie wygląda
Bernadeta1 02.02.2016 19:46
Ale ten torcik pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej chyba smakuje
Renataj 02.02.2016 19:22
Oj zjadłoby się :)
SzczyptaChili 02.02.2016 18:14
Wygląda wspaniale :)
ben-ka 02.02.2016 15:03
Uroczy !!! Też bym przyjęła taki w prezencie:)
Jadwiga/Jaga85 02.02.2016 13:58
Zapowiada się pysznie
dollce 02.02.2016 13:54
super przepis
ania2610 02.02.2016 13:14
wygląda wspaniale!
Ola1young 02.02.2016 12:42
bardzo apetyczny tort :)
Ola1984 02.02.2016 11:40
Przepysznie wygląda :)
borgia 02.02.2016 11:01
Właśnie tak :). Na szczęście wiem, że smakował.
mysza75 02.02.2016 10:56
pyszny torcik aż chce sie jeść
Poison1988 02.02.2016 08:11
rewelacja! :) chętnie bym się skusiła :)
olkaaa 02.02.2016 07:38
wygląda smakowicie
Krystyna32 02.02.2016 07:31
wspaniały :)
misia53 01.02.2016 23:53
Bardzo zmysłowy , wspaniały , szkoda tylko Ewka ,że w przekroju nie pokazałaś . A może to był na wynos ? hihi....
ada.la 01.02.2016 22:48
wygląda przepysznie
Monika-twin 01.02.2016 22:30
FAjny tort.
halina17 01.02.2016 21:56
Dobry tort,
MałaMi89 01.02.2016 21:22
Fajnie wygląda :) no i smak zapowiada się super - lubię jak jest słodko-kwaśno :)
Adamorek 01.02.2016 21:15
wspaniałe smaki
Kolorowa 01.02.2016 20:48
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak