Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ala gołąbki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 szt
cebula biała 2 szt
majeranek 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sok pomidorowy 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1 łyżeczka
warzywa suszone 2-3 łyżki

farsz

mięso mielone wieprzowe 70 dkg
ryż ugotowany 2 woreczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
cebula biała 2 szt
czubrica zielona do smaku
jajko 2 szt

Porada

Pyszne i prosto do zrobienia danie . Kapustę i farsz można przygotować nawet dzień wczesniej a pózniej tylko do piekarnika

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ala gołąbki

Kroki postępowania

1
Kapustę szatkujemy dajemy do garnka i zagotowujemy dodajemy też warzywa suszone ,gotujemy dosłownie chwilę odsączamy.
Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju dodajemy do podgotowanej kapusty .
Do kapusty wlewamy sok pomidorowy ,koncentrat pomidorowy doprawiamy stawiamy na moment na kuchence.
Krok 1 - Zapiekanka   ala   gołąbki foto
2
Ryż gotujemy około 10 minut odsączamy.
Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju.
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy podgotowany ryż ,cebulę przyprawy można dodać swoje ulubione.
Mieszamy .
Na koniec wbijamy jajka i jeszcze mieszamy .Masę w misce dzielimy na dwie częsci,
Krok 2 - Zapiekanka   ala   gołąbki foto
3
Do naczynia do zapiekania na spód dajemy warstwę kapusty.
Na kapustę wykładamy połowę mięsnej masy.
Krok 3 - Zapiekanka   ala   gołąbki foto
4
Na mięso wykładamy znowu warstwę kapusty i warstwę mięsa
Krok 4 - Zapiekanka   ala   gołąbki foto
5
Na górze dajemy trzecią warstwę kapusty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 60 minut.
Krok 5 - Zapiekanka   ala   gołąbki foto
6
POLECAM!!!
Krok 6 - Zapiekanka   ala   gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.03.2016 13:37
super zapiekanka
Róża1 31.01.2016 17:00
super danie :-)
gosia56 30.01.2016 11:05
Masz rację na gołąbki potrzebujesz dobrą kapustę na liście a tu malutka kapusta mięso mielone i układamy i do piekarnika
gosia56 30.01.2016 11:02
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
Anna169Hosz 29.01.2016 23:32
Moje smaki.
gusia1000 29.01.2016 23:01
Fajne jedzenie.
Bernadeta1 29.01.2016 21:36
uwielbiam gołąbki ale rzadko robię a to taka szybka i smaczna wersja, super
Janina 29.01.2016 21:28
Fajny pomysł;))
Stenka 29.01.2016 21:23
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak