Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż na mleku z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

ryż 2 szklanki
mleko 4 szklanki
masło 1 łyżka
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 3 łyżki

masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cynamon Prymat 1 opakowanie
cukier 0,5 szklanki
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż na mleku z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mleko zagotować, dodaj ryż , cukry i masło.
Krok 1 - Zapiekany ryż na mleku z jabłkami foto
2
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ryż musi wpić całe mleko i być miękki.
Krok 2 - Zapiekany ryż na mleku z jabłkami foto
3
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i przyprawę do szarlotki lub 2 łyżki cynamonu. Odstawić ,aż puści sok i lekko odcisnąć jabłka z soku.
Krok 3 - Zapiekany ryż na mleku z jabłkami foto
4
W naczyniu do zapiekania na dno układamy warstwę ryżu, jabłek i tak naprzemiennie w zależności jakiej wielkości mamy szkło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika roztapiamy na patelni masło i wylewamy na wierzch ryżu posypując cynamonem i lekko cukrem.
Krok 4 - Zapiekany ryż na mleku z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 28.01.2016 13:38
Dzięki i polecam wam przepis.
Aleksandra/Olcia 28.01.2016 11:08
z cynamonem,pycha !
bertpvd 28.01.2016 09:56
ciekawe połączenie smaków
Poison1988 28.01.2016 08:14
pyszne i zdrowe - wspaniałe jako deser :)
Krzysztof15 28.01.2016 06:53
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak