Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka jogurtowa z lukrem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstwowe

jajko 4 szt
cukier puder 200 g
laska wanilii 1/2 szt
olej 150 ml
mąka pszenna 350 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jogurt naturalny 230 g

lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 3 łyżki
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka jogurtowa z lukrem

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.

Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę (zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii. Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna.

Piec w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”.

Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku.

Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.01.2016 11:05
jaka fajna babka aż chce się jesć
Mniam 28.01.2016 10:40
Pyszna babeczka!
Motorek 28.01.2016 09:15
bardzo dobra
Ewelina1991 28.01.2016 08:19
świetna babka
Krzysztof15 28.01.2016 06:54
pyszna babeczka
JulkaTomeczek 27.01.2016 23:01
Fajna babka
Renata9 27.01.2016 22:49
Pyszna babka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak