Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3
drożdże 14 gram
margaryna 60 gram
mleko 1 szklanka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, jednej łyżki cukru i dwóch łyżek mąki (składniki do rozczyny odejmujemy z przepisu) robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Oponki drożdżowe foto
2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wlewamy resztę ciepłego mleka i dodajemy żółtka oraz rozczyn. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
Krok 2 - Oponki drożdżowe foto
3
Na koniec do ciasta wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę.
Krok 3 - Oponki drożdżowe foto
4
Dalej wyrabiamy, po czym ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką) na około 1,5 godziny.
Krok 4 - Oponki drożdżowe foto
5
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, a w nich jeszcze mniejsze kieliszkiem.
Krok 5 - Oponki drożdżowe foto
6
Powstałe oponki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy na 20 minut.
Krok 6 - Oponki drożdżowe foto
7
Olej wlewamy do frytkownicy lub garnka, rozgrzewamy. Porcjami wrzucamy oponki do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.
Krok 7 - Oponki drożdżowe foto
8
Zimne oponki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Krok 8 - Oponki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 10.02.2016 12:46
Pyszne oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak