Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOLABKI W SOSIE POMIDOROWO - KOPERKOWYM

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1
jajko
sucha bułka 1 sztuka
ryż 1 woreczek
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 sztuka
bulion warzywny 1,5 litra
pomidory krojone z puszki 2 puszki
marchew
por (biała część) kawałek
koperek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
olej
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: GOLABKI W SOSIE POMIDOROWO - KOPERKOWYM

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć dokładnie głąb.W garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć kapustę. Gotować aż zmiękną liście następnie delikatnie oddzielić je od siebie.
Ryż gotować 5 min.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso przełożyć do miski dodać jajko, namoczoną bułkę w wodzie, zeszkloną cebule z czosnkiem, ryż,sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę. Farsz dokładnie wymieszać.
Z liści kapusty ostrym nożem ściąć zgrubiałe części u nasady, z zewnętrznej strony.
Na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz, zwijać do środka grubszą częścią liścia potem boki liścia, następnie zwinąć całość.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki w garnku następnie zalać gorącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, por, listki i ziele angielskie.
Na 20 minut przed końcem dodać pomidory, poszatkowany świeży koperek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Można zagęścić sos łyżeczką mąki rozmieszaną z zimną wodą o konsystencji gęstej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak